WordPress is Open Source weblog software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken inmiddels gebruik van WordPress. In de afgelopen jaren heeft WordPress zich ontwikkeld van weblog software naar CMS software waardoor het aantal websites wat WordPress als basis gebruiken is geëxplodeerd… Nu (eind 2012) maken naar schatting 1 op de 6 websites wereldwijd gebruik van WordPress!
WordPress maakt gebruik van de PHP-programmeertaal. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaard vormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plugins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog/CMS toevoegen.
Bij Webtaurus hebben wij een aantal jaren geleden de keuze gemaakt om alleen nog met WordPress te bouwen en ontwikkelen. Wij zijn daarin nog een stapje verder gegaan en hebben na een vergelijken onderzoek gekozen voor het framework Genesis van de firma StudioPress. Sindsdien zijn al onze templates gebouwd als childthemes van Genesis.
Matt Mullenweg zegt:”Child themes and a framework are the only way you should build your WordPress site and Genesis has great support for child themes and other WordPress functionality.
Genesis is een ‘rock solid’ basis voor je child theme; altijd up to date met de laatste versie van WordPress en gebouwd door top developers waar echt zelf niet tegenop te coden valt. Bovendien scheelt het je uren ontwikkeltijd, doordat het vol zit met uitstekend gedocumenteerde hooks en filters waarmee je snel en eenvoudig dingen aanpast.
Last but not least, Mark Jaquith (WP lead developer) doet de security checks voor Genesis, en zegt daar het volgende over:
“From a security standpoint, it’s at the top of its class and follows WordPress security best practices.”
Voorbeelden van websites gebouwd met behulp van WordPress: